Radon
Hvad er radon?
Radon er en radioaktiv ædelgas som kan give lungekræft.
De øverste jordlag i Danmarks undergrund fra istiden, består bl.a. af dele fra svenske og norske bjergarter, der naturligt indeholder radioaktiv uran. Radon (“radondøtre”) henfalder (nedbrydes) af naturlige radioaktive stoffer, som kan findes over alt i jorden under os.
Da radon hverken kan ses, føles, lugtes eller smages, er den eneste måde at finde ud af radonniveauet i boligen på, en radonmåling. Radonmåling med sporfilm (dosimeter) er den mest anerkendte og sikre målemetode indenfor indendørs radonmåling. Det anbefalede antal og placering af måler iht. SBI 270 (Statens Byggeforskningsinstitut) kan ses i skemaet herunder. Antallet og placeringer er en anbefaling, men bør overholdes for at kunne bestemme den estimerede årsmiddelværdi, for at vurdere radoneksponeringen i forhold til det nationale referenceniveau. Hvis det ønskes kan der godt anvendes flere dosimeter (i flere opholdsrum).
Hvor er problemet størst?
Radon findes i alle boliger, (og erhvervsbygninger, skoler og institutioner). Risikoen for høje koncentrationer af radon varierer, alt efter hvor i landet du bor. Specielt i det østlige Danmark har mange huse for høje radonniveauer. På radonguiden.dk kan du få en idé om, hvor mange huse, der har fået målt for høje niveauer i det område, du bor i.
Der findes ikke et radonfrit hjem, da radon findes naturligt overalt i vores omgivelser, og findes også i lave koncentrationer i udeluften (5-8 Bq/m3). I nogle boliger forekommer radon i så små mængder, at det kun har en meget lille betydning for vores helbred. I andre tilfælde kan mængden af radon indendørs blive så høj, at det bliver kritisk.
Ca. 350.000 husstande i Danmark har problemer med for meget radon i hjemmet. Heraf er de fleste enfamiliehuse, rækkehuse og kædehuse. Det skyldes blandt mange faktorer, hvor tæt din bolig er på jorden, hvor tæt boligen er, og brugen af boligen.
Radon i indeklimaet er et overset problem i Danmark.
Måleenheden for radon er “Bequerel pr. kubikmeter luft” (Bq/m3), og WHO anbefaler en grænseværdi på 100 Bq/m3.
Radon samtidig med tobaksrøg forøger risikoen for lungekræft betydeligt. Passiv tobaksrygning betyder sandsynligvis også en øget risiko.
Hvad skal du gøre efter en radonmåling?
Bør du gøre noget for at mindske mængden af radon? Dit måleresultat giver dig en idé om, hvorvidt du skal reagere. Men hvornår bliver radonniveauet kritisk?
Når du modtager resultatet af din radonmåling, skal du være opmærksom på, at det skal tolkes med en mindre usikkerhed. Usikkerheden er værd at tage med i overvejelserne, når du skal vurdere, om du vil gøre noget for at bringe mængden af radon ned.
Hvis du har et relativt lille indhold af radon i indeluften, vil der typisk være en usikkerhed på +-10-50 Bq/m3 indeluft. Usikkerheden stiger i takt med radonniveaet.
Myndighederne i Danmark har fastsat det vejledende grænseniveau for radon på 100 Bq/m3. Ligger niveauet under 100 Bq/m3 indeluft, behøver du egentligt ikke foretage dig noget. En tommelfingerregel er dog, at risikoen for at få radonrelateret lungekræft falder, jo lavere niveauet er.
Ligger niveauet i boligen over grænsen på 100 Bq/m3, men under 200 Bq/m3, anbefaler myndighederne, at du iværksætter enkle og billige foranstaltninger med henblik på at reducere niveauet. Det kan fx være at tætne overgangen imellem vægge og terrændækket, eller sørge for bedre ventilation, som i mange tilfælde kan løse problemet.
Overstiger niveauet 200 Bq/m3, anbefaler myndighederne mere effektive løsninger på problemet, fx etablering af et radonsug eller en radonmembran.
Vær opmærksom på, at det heller ikke er ligegyldigt, hvor i boligen, de forskellige niveauer er blevet målt. Viser en måling høje niveauer i en ubeboet kælder, men fine niveauer i resten af huset, er der mindre grund til bekymring end i et hus, hvor niveauerne er høje i husets sove/opholdsrum.
Få gode råd om radonsikring
Et godt sted at starte kan fx være at tjekke husets friskluftventiler og sørge for, at huset er ventileret korrekt. Korrekt ventilation kan også afhjælpe andre indeklimaproblemer, såsom fugt og partikelforurening.
Bemærk, at korrekt ventilation også indebærer, at du ikke skruer for højt op for dit mekaniske ventilationsanlæg. Det er vigtigt, at den forbedrede ventilation ikke skaber et højere undertryk i boligen. Sker det, kan der blive suget mere radonholdig luft op i boligen.
Selvom rådgivning koster penge, vil det nogle gange være en fornuftig investering. Dansk Ejendomseftersyn er uvildig rådgivning og vi anbefaler ikke bestemte produkter og løsninger, men hjælper dig med at vælge den radonsikring, der i det konkrete tilfælde er mest hensigtsmæssig ud fra både økonomiske, tekniske, æstetiske og brugsmæssige hensyn.
Vi kan også hjælpe med at finde et egnet firma til at udføre opgaven og føre tilsyn med, at den valgte løsning bliver udført korrekt.
Bestilling af Dosimeter
Radonmåling med sporfilm (dosimeter) er den mest anerkendte og sikre målemetode indenfor indendørs radonmåling.
Pris fra kr. 250,-
Priserne er inkl. levering til pakkeshop samt analyse og rapport.
Levering til døren (indenfor 3 hverdage) kan tilkøbes mod gebyr ved gennemførelse af ordren.
Bestillingsformular:
Udfyld formularen herunder med navn, adr., m.v.
Vi sender en ordrebekræftelse pr. mail, hvor der er anført oplysninger om betaling via MobilePay eller bankoverførsel.