Energimærke til private
Et energimærke er et lovpligtigt dokument, som oplyser om en boligens energimæssige tilstand. Formålet med energimærkningsordningen er at synliggøre bygningens energiforbrug og give en oversigt over hvor det er rentabelt udføre forbedringer for at spare på energien i den enkelte bygning. Den giver også et overblik over hvor stor besparelse og hvor lang tid tilbagebetalingen vil være.
Energimærket giver også forslag til forbedringen, som bør gennemføres i forbindelse med renoveringer eller ombygninger. Energimærket giver en køber mulighed for at vurdere boligens energimæssige tilstand, før der laves en købsaftale.Det er lovpligtigt at energimærke alle enfamiliehuse, rækkehuse og flerfamiliehuse under 500 m2 ved salg eller udlejning.
Der er dog undtagelser uanset registrering i BBR, hvor der ikke skal laves energimærkning:
- Sommerhuse (dog skal ny opførte sommerhuse mærkes ved ibrugtagning)
- Bygninger der købes med henblik på nedrivning
- Fritliggende beboelser der er mindre end 60 m2
- Bygninger der er fredede
- Bygninger hvor der ikke kan udarbejdes en retvisende energiberegning pga. væsentlige mangler i varmeanlæg eller klimaskærm.
Energimærke til nybyg
Alle nybyggede huse skal energimærkes inden ibrugtagning. I forbindelse med byggetilladelsen skal der ved nybyggeri udarbejdes en energirammeberegning, som skal vedlægges ansøgning om byggetilladelse.
Automatmærke
I 2011 blev der indført mulighed for, at gennemføre en mærkning uden bygningsgennemgang: Et såkaldt automatmærke. Der kan udarbejdes et automatmærke, hvis ejendommen opfylder følgende kriterier:
- Ejendommen skal være et fritliggende enfamiliehus, stuehus til landbrugsejendom, række- eller kædehus med lodret adskillelse.
- Ejendommen skal være opført efter 1. januar i kalenderåret 25 år inden energimærkningen finder sted.
- Varmeforsyningen i ejendommen skal være naturgas, olie, fjernvarme, el (herunder varmepumper) eller biobrændsel med centralvarmeanlæg. Der tages således ikke hensyn til supplerende varmeanlæg som solvarme, brændeovn og lignende.
Automatmærket udarbejdes udelukkende på baggrund af ejerens oplysninger, og informerer om bygningens energimæssige stand i henhold til bygningsreglementet på opførelsestidspunktet. Er der foretaget væsentlige energimæssige forbedringer af huset siden opførelsen, anbefale vi, at der foretages en almindelig energimærkning.
Hvordan foregår det?
Inden du får besøg af energikonsulenten skal du udfylde et spørgeskema. Energikonsulenten vil bl.a. gerne have oplyst om, der er hulmursisoleret eller om der er foretaget væsentlige om- og tilbygninger, hvor der i denne forbindelse, er foretaget ekstra isolering. Endvidere vil energikonsulenten gerne se eventuelle tegninger- og hulmursattester over ejendommen.
Energikonsulenten gennemgår din ejendoms forskellige bygningsdele, ydervægge, vinduer/døre, lofter, gulve og varmeanlæg. Bygningen måles op. På det grundlag beregnes bygningens energiforbrug under standardbetingelser for vejr, familiestørrelse, driftstider, forbrugsvaner m.v. Det beregnede forbrug er en ret præcis indikator for bygningens energimæssige kvalitet. I modsætning til det faktiske forbrug, som naturligvis er stærkt afhængig af både vejret og de vaner, som bygningens bruger har. Nogle sparer på varmen, mens andre fyrer for åbne vinduer eller har huset fuld af teenagere, som bruger store mængder vand.
Energimærket fortæller om bygningens kvalitet; ikke om måden den bruges på, eller om vinteren var kold eller mild. Energimærket bliver udarbejdet efter konsulentens besøg på baggrund af det indsamlede materiale, og der udsendes en færdig rapport til sælger.
Efter kundebesøget udarbejdes det endelige mærke. Du er selvfølgelig altid velkommen til at stille spørgsmål til både besigtigelse og energimærket.
BEMÆRK! Der ydes rabat ved samtidig udførelse af energimærke, tilstandsrapport og el rapport.
Ofte Stillede Spørgsmål
Energimærket er et dokument, der viser en bygnings beregnede energiforbrug. Det klassificeres på en skala fra A2020 til G, hvor A2020 er det mest energieffektive, og G er det mindst effektive.
Energimærker udarbejdes af certificerede energikonsulenter. Disse konsulenter er uddannet til at beregne bygningers energiforbrug og har den nødvendige viden til at udarbejde energimærker i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Energimærker er gældende i 10 år.
Energimærket udarbejdes af en energikonsulent, der opmåler bygningen og vurderer isoleringsevnen af isolering, registrere vinduer, døre og varmesystemer. Baseret på disse registreringer beregnes bygningens energiforbrug under standardiserede betingelser, som inkluderer faktorer som lokale vejrforhold, familiestørrelse, driftstider og forbrugsvaner osv.
Jo bedre energimærke (hvor A2020 er det bedste), jo lavere er ejendommens energiforbrug målt i kWh pr. m². For eksempel kræver et A2020-mærke maksimalt 27 kWh pr. m² til opvarmning, mens et G-mærke betyder, at energiforbruget overstiger 240 kWh pr. m² (+6.500/arealet).
Med andre ord er det sværere for ældre boliger at opnå et godt energimærke, da deres energiforbrug typisk er højere end nyere boliger.
Vil du vide mere om de forskellige energimærker, har Energistyrelsen lavet en dybere forklaring, som du kan finde her: Besøg Energistyrelsens hjemmeside
Energimærket vil være indberettet og dig i hænde senest 5 arbejdsdage fra besigtigelsesdagen
Det korte svar er ja. Energimærkning er lovpligtig for både private boliger og erhvervsejendomme. For større bygninger er der krav om et såkaldt"stort" energimærke.
Alle nybyggede bygninger, der er 60 m² eller større, skal energimærkes, før de tages i brug. Når man skal udleje en ejendom, en bolig eller erhvervsenhed i en ejendom, er der krav om energimærkning – enten af hele ejendommen eller enheden.
Ved salg af en ejerlejlighed eller ved salg af en andels/anpartslejlighed i en etageejendom skal ejer-, andels/anpartsforeningen betale for energimærkningen og stille den til rådighed for sælger. Ejendomme over 1000 m2 skal energimærkes ved salg, udleje eller overdragelse.
Ligeledes skal der foreligge et gyldigt energimærke ved salg af enfamiliehuse.
Prisen for energimærke af f.eks. et enfamiliehus koster kr. 4.995,00 inkl. moms og gebyr. Men der gives rabat ved samlet bestilling af tilstandsrapport, el-rapport og energimærke.